Hej alla fina ni. & varmt välkomna till första delen av Beckas Fotoskola. I första delen kommer jag att förklara kamerans inställningar & dess funktioner. I andra delen blir det fokus på objektiv, vilka jag använder till vad, & dessutom lite tips till dem som har Samsung-kameror. I tredje delen blir det fototips, hur du får bättre bilder helt enkelt (som inte har med kamerans inställningar osv att göra), & sista delen blir inspiration & inspirationskällor, samt redigeringstips & redigeringens betydelse. Jag vill påpeka att nedanstående bilder har jag inte ansträngt mig för att de ska vara "fina", utan enbart förklarande. Dessutom är alla utom de svartvita bilderna oredigerade för att visa er resultaten utan redigering. Då kör vi igång!

1. Objektivets bländare/bländaröppning:

Bländaröppningen avgör hur mycket ljus som ska släppas in i kameran. På den första bilden ser ni en stor bländaröppning. Då släpper objektivet in mycket ljus, & du kan då ha en kortare slutartid (förklaras nedan under "Slutartid"). Man mäter hur stor öppningen är med bländartal. Är det en stor bländaröppning, som bilden nedan, så har den ett lågt bländartal, i detta fallet f2.

Bilden här nedan har jag höjt bländartalet till F16, alltså är bländaröppningen liten, lite ljus släpps in. Slutartiden blir längre (förklaras nedan under "Slutartid").

På bilden nedan ser ni objektivet, & där snurrar jag på ringen med siffrorna 2, 2.8,4,5.6 osv. Har jag snurrat så att nummer 2 är vid det röda strecket (som den är på bilden) så blir det en stor bländaröppning, som på bild 1. Vrider jag däremot så att det röda strecket är på 16 eller 11 så blir det en liten bländaröppning, som på bild 2. Om ditt objektiv inte har så att man snurrar på en ring för att ställa in bländarvärdet, så brukar det vara en ratt där du ställer in värdet på skärmen. Även om du inte ser skillnade när du tittar in i objektivet, som på de två första bilderna, så ändras det på samma sätt. Klarar ditt obejktiv att ha ett lågt bländartal, alltså kan släppa in mycket ljus, så kallas det ett ljusstarkt objektiv.

2. Skärpedjupet - långt & kort

Men varför ska man släppa in mer och mindre ljus då? Jo, för att om du släpper in mycket ljus, har en stor öppning, så blir skärpedjupet mindre. Skärpedjupet är hur stor yta det är som har fokus. På bilden nedan ser ni att skärpedjupet är litet. Det är bara på stearinljuset fokuset är på, bakgrunden är väldigt suddig.

Här är skärpedjupet också kort. Stearinljuset syns knappt, & blommorna är väldigt suddiga. Men teéburken & teépåsarna syns nu eftersom vi har fokus på dem. Dem såg man inte på bilden ovan. 

Nu höjer vi bländartalet till, i detta fallet, 16, & öppningen blir väldigt liten. Men då får vi helt plötsligt ett stort skärpedjup, mycket är i fokus. Både stearinljuset, blommorna & teét där bak syns, även om ljuset är mest i fokus. 

3. Slutartiden

Men, det finns en nackdel med att ha ett högt bländartal - slutartiden blir längre. Slutaren sitter i kameran & är som en dörr som du bestämmer hur länge den ska var öppen. Slutartiden är helt enkelt hur länge dörren är vara öppen. Den kan vara allt ifrån öppen i 30 sekunder (du fotograferar alltså i 30 sekunder), till 1 tusendels sekund (1/1000). Hur länge du har den öppen beror på hur ljust är där du fotar, & vilken bländaröppning du har. Är du t ex inomhus där det är dåligt belyst, & väljer en liten bländaröppning (bild 2), så måste du ha rätt så lång slutartid, flera sekunder, för att bilden ska bli välexponerad - alltså ljuset ska bli som på riktigt. Är bilden underexponerad är den väldigt mörk, & överexponerad är den väldigt ljus - så måste dörren vara öppen så länge för att den ska hinna ta in det lilla ljus som finns. Allt handlar om att kameran ska hinna ta in ljuset. Är det väldigt ljust kan du ha på liten bländaröppning, om du vill ha långt skärpedjup, och samtidigt ha en kort slutartid, t ex 200 dels sekund, för att då hinner kameran ta in ljuset. På bilden här nere har jag använt en stor bländaröppning för att jag ska få en kort slutartid, så att jag kan frysa fågelns rörelse. Men då fick jag också ett kort skärpedjup. 

På nästa bilden så har jag en liten bländaröppning, skärpedjupet är nästan över hela bilden, men då blev det en längre slutartid, dörren fick stå öppen i en sekund, & då hann fågeln röra sig under den sekunden. Det kallas rörelseoskärpa, & är något man helst inte vill ha på sina bilder. Så när det är dåligt ljus och/eller du vill ha en kort slutartid och/eller du vill ha ett kort skärpedjup - använd en stor bländaröppning. Då hinner kameran ta in mer ljus på kortare tid. & tvärtom. T ex vid landskapsfotografering vill man ofta ha långt skärpedjup. Ha då ett högt bländartal. 

4. Iso - filmkänsligheten

Det var dem två stora sakerna. Sen är det två småsaker. En av dem är ISO; filmkänslighet. Ett lågt ISO-tal gör att bilden inte blir grusig - som på bilden nedan.

Men höjer du ISO:ot så får du en otroligt brusig & färglös bild. Varför då höja ISO:ot? Du får kortare slutartid. Den första bilden är tagen med en tredjedels-sekund på ISO 100. Men bilden nedan är tagen med en 80 dels sekund på ISO 3200. Sån skillnad! Så måste du ha snabbare slutartid, höj ISO. Testa din kamera hur högt ISO den klarar av innan den blir alltför brusig. Min klarar inte mer än 400 innan bilden blir förstörd, rätt dåligt. 

& till sist det allra enklaste; vitbalansen. Det är helt enkelt vilka färger kameran tar in. Har du den inställd på "auto vitbalans" blir bilden oftast grå & trist; som på bilden nedanför.

Ändra vitbalans till t ex dagsljus, så blir bilden mycket bättre. Dessa två bilderna är tagna efter varandra & helt oredigerade - sån skillnad det blir! Sedan kan du alltid redigera färgerna ytterliggare. 

Detta var den första delen av fotoskolan. Mycket att förklara. Ta din kamera & testa nu - öva öva öva! 

Synpunkter på fotoskolan uppskattas jättemycket. Tack alla för att ni tagit er tid att läsa detta, jag hoppas verkligen att den varit till hjälp! Söndagskramar.