Hej kära ni! & återigen är ni varmt välkomna till andra delen utav Beckas Fotoskolan. I denna delen kommer jag att berätta vilka objektiv jag har, vad skillnaden är mellan dem, när jag använder vilka till vad osv. Efter tidigare önskningar ifrån er så kommer jag också att ge lite tips till de som har just Samsung-kameror. Då kör vi igång!

Jag har tre objektiv; ett vanligt 18-55 mm:

Ett fast 50 mm:

& till sist ytterligare ett fast 200 mm:

Men var är skillnaden mellan 18-55 mm & 50 mm? Var är det för mening med att ha det 50 mm? Jo, det objektivet kan ha ett lägre bländartal, alltså en stor bländaröppning, & kameran hinner ta in mer ljus på mindre tid - alltså kan jag ha kortare slutartid. (förklaring vad det är hittar ni här). Det gör att skärpedjupet blir mindre (alltså en mindre yta som det är fokus på), och bakgrunden blir suddigare.

Som lägsta bländartal på mitt 50 mm är f2. När jag fotograferar med f2 blir bakgrunden såhär:

Använder jag mitt 18-55 objektiv är det lägsta bländartalet jag kan ha 3,5. Slutartiden blir betydligt längre, & bakgrunden blir inte lika suddig:

När använder jag då mitt 50 mm objektiv? Jag använder det främst när jag fotograferar någonstans det är mörkt (t ex inomhus). Då får jag snabbare slutartid med 50 mm objektivet (pga den stora bländaröppningen objektivet kan ha), & då slipper jag rörelseoskärpa. Jag använder det också när jag fotograferar mat, produkter & helt enkelt när jag vill ha ett extra kort skärpedjup. Mitt 18-55 använder jag helt enkelt till allt annat.

En bild med kort skärpedjup, taget med mitt 50 mm.

Det sista objektivet, 200 mm, är ett teleobjektiv. Det är som en kikare ungefär, man kommer mycket närmare - det är inzoomat. Bilden nedanför är tagen med mitt 50 mm objektiv.

Men byter jag istället objektivet till mitt 200 så kommer jag betydligt mycket närmare. 

Bilden nedanför är tagen med mitt 18-55 objektiv på Santorini.

Nästa bild är tagen med mitt 200 mm. Det blir två helt olika bilder, och jag tycker om dem båda. Så jag är otroligt tacksam att jag har båda objektiven.


Jag äger systemkameran Samsung nx11. Den är min första systemkamera & jag har haft den i ett drygt år nu. Den är en otroligt bra kamera för både nybörjare & till den som är mer van. Jag rekommenderar den till alla. Med 14,6 megapixlar & själva kameran är rätt så billig så tycker jag verkligen om den. Nackdelen med kameran är att det är Samsung som tillverkat den, och eftersom de inte har tillverkat så jättemånga kameror har de inte heller så jättemånga objektiv. & dem de har är väldigt dyra. Men, man får ta det onda med det goda. 

Några tips till dem som har Samsung:

  • Uppdatera programvaran på deras hemsida! (vet inte exakt hur man gör, men gå in på http://www.samsung.com/se/#latest-home & klicka vidare till support.) Kameran blir mycket bättre, så uppdatera programvaran på din kamera, som du gör på hemsidan.
  • Fotografera inte på Auto hela tiden! Just Samsung-kamerorna har jättebra manuella lägen. (förklaras lite längre ner)
  • Ändra kvalitén på bilderna till RAW superfin, eller JPG superfin. (Meny-knappen > ett steg ner till "kvalité" > välj)
  • Ha inte Auto-vitbalans! Bilderna blir oftast gråa och mörka. Ändra till den som passar bäst beroende på vad du fotograferar, och testa dig fram. 
  • Kolla runt på de olika valen du har när du tryckt på "Meny-knappen". Du kan göra så att kameran rengör sensorn själv på bara en liten stund, vilket tagningsläge du har (självutlösare, burst, osv), rensa minneskortet på bilder, osv osv. 
En liten förklaring om de knapparna på kameran. Om du har kamerans skärm framför dig ser du en massa knappar. De viktigaste knapparna är: 

  • Meny-knappen uppe i vänstra hörnet. Klicka på den och du kommer till menyn. 
  • Den runda ringen med fyra olika symboler, + en knappt i mitten. Överst i ringen står det AF MF, som står för Autofokus & Manuell fokus. Den kan du strunta i, eftersom du på objektivet bestämmer om du ska ha autofokus eller manuell. Åt höger på ringen står det WB. Det står för WhiteBalance och trycker du där så kommer olika val av vitbalans upp. Längst ner står ISO, och trycker du på den väljer du hur högt ISO du ska ha. Till vänster är en kamera-liknande symbol. Där kan du bestämma hur kameran ska mäta ljuset, men den kan du strunta i. Kameran är förinställd på den bästa mätningen. 
  • Längst ner i vänstra hörnet är en play-knapp. Tryck där och du kommer till där alla bilderna du tagit är. När du är där, och du trycker på soptunnan som är knappen längst ner till höger - & du raderar bilden som du har uppe. 

Hoppas att detta var till hjälp, & kom såklart gärna med synpunkter på fotoskolan. Kram.